نرخ تورم احساس شده توسط مردم ۸۶ درصد بوده است
به گزارش پایگاه خبری تیترنیوز، مرکز پژوهشهای مجلس طی گزارشی به بررسی دلایل تفاوت درک مردم از تورم در جامعه و نرخ تورم رسمی کشور، پرداخت.
روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرد: دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی دلایل تفاوت درک مردم از تورم در جامعه و نرخ تورم رسمی کشور» تصریح کرده است که در سالهای اخیر کشور درگیر نرخهای تورم بالا و پرنوسان بوده است. مسئلهای که همواره مورد ابهام بوده است عدم انطباق تورم اعلام شده توسط نهادهای آماری با نرخ تورم احساس شده توسط افراد جامعه بوده است. براساس افکارسنجی انجام شده در مرکز پژوهشهای مجلس در مردادماه ۱۴۰۱ میانه نرخ تورم احساس شده توسط مردم ۸۶ درصد بوده است. این درحالی است که بانک مرکزی و مرکز آمار نرخ تورم نقطهبهنقطه این ماه را بهترتیب ۴۶ و ۵۱ درصد اعلام نمودهاند.
تفاوت در نرخ تورم احساس شده و نرخ تورمی اعلامی نهادهای رسمی در میان مدت خدشه جدی به اعتماد مردم به آمارهای رسمی کشور وارد میکند. همچنین با توجه به آنکه مطالعات مختلف نشان میدهد انتظارات تورمی شکل گرفته افراد متأثر از درک افراد از تورم گذشته است سیاستگذار پولی برای اجرای سیاست پولی باید نرخ تورم احساس شده افراد را بهطور مستمر رصد نماید. بررسیهای این گزارش نشان داد تفاوت در احساس از نرخ تورم با نرخ تورم نهادهای رسمی تنها منحصر به ایران نبوده و حتی در اقتصادهای توسعهیافته مثل اتحادیه اروپا، کانادا و حتی ژاپن این تفاوت جدی است.
در این گزارش عنوان شده است که درخصوص علل رفتاری بررسیها نشان داد افراد تحت تآثیر دو تورش جدی قرار دارند. تورش اول در نظر گرفتن اقلام خریداری شده روزمره بهجای کل سبد توسط افراد است. درواقع افراد برای بیان درک خود از تورم به رشد قیمت کالاهایی رجوع میکنند که بهصورت متداول خریداری میکنند. این موضوع سبب شده شاخص قیمت روزمره معرفی و با استفاده از آن نرخ تورم روزمره محاسبه گردد. بجز این مورد خانوارها در معرض تورش دیگری نیز قرار دارند. مطالعات مختلف نشان میدهند افراد در زمان اعلام احساس خود از نرخ تورم در مقایسه با قیمتهای کاهشی و یا ثابت اغلب به قیمتهای افزایش یافته توجه میکنند. بر این اساس در این گزارش در شاخص لاسپیرز تعدیلیافته برای قیمتهای افزایشی وزن بیشتری در نظر گرفته شد که بر این اساس «شاخص قیمت درک شده» و «نرخ تورم درک شده» محاسبه گردید. نتایج این بخش نشان داد با در نظر گرفتن این دو تورش، تفاوت بیان شده بین نرخ تورم احساس شده و نرخ تورم اعلامی نهادهای آماری تا حد زیادی قابل توضیح است.
بهطور کلی با توجه به تفاوت قابلتوجه نرخ تورم احساس شده و نرخ تورم اعلامی نهادهای آماری پیشنهاد شده است نرخ تورم براساس گروههای جمعیتی مختلف مثل نرخ تورم مستاجرها، نرخ تورم افراد دارای فرزند، نرخ تورم خانوارهای زنسرپرست محاسبه و منتشر شود. همچنین شاخص قیمت روزمره و شاخص قیمت درک شده بهصورت ماهیانه محاسبه و منتشر گردد. ضمن آنکه تلاش برای آموزش عمومی در مورد تورم، تفاوت آن با هزینه زندگی و روش محاسبه آن انجام گیرد و ارائه اطلاعاتی در مورد چشمانداز و روندهای آتی تورم به خانوارها برای پایین نگهداشتن تورم در افق میانمدت، صورت گیرد.
متن کامل این گزارش در سایت این مرکز در اینجا قابل دسترس است.
برچسب ها :بانگ مرکزی ، تیترنیوز ، نرخ تورم
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0