تاریخ انتشار : یکشنبه 1 مرداد 1402 - 12:55
کد خبر : 3204

آشنایی با اسید استیک و کاربرد های آن

آشنایی با اسید استیک و کاربرد های آن
اسید استیک یا اتانوئیک اسید، جوهر انگور یا جوهر سرکه جزاسیدهای کربوکسیلیک می‌باشد و در نامگذاری آیوپاک به اسید اتانوئیک معروف است. این اسیددر قسمت چشایی طعم ترشی، شبیه طعم سرکه می‌دهد.

آشنایی با اسید استیک و کاربرد های آن

اسید استیک یا اتانوئیک اسید، جوهر انگور یا جوهر سرکه جزاسیدهای کربوکسیلیک می‌باشد و در نامگذاری آیوپاک به اسید اتانوئیک معروف است. این اسیددر قسمت چشایی طعم ترشی، شبیه طعم سرکه می‌دهد.این اسید یک اسید ضعیف است، زیرا تنها مقداری اسید جدا شده در محلول آبی می‌باشد. استیک اسید بدون آب و خالص (استیک اسید یخی) یک مایع بدون رنگ بوده که آب را از محیط اطرافش جذب می‌کند و به شکل یک جامد کریستالی بی‌رنگ منجمد می‌شود. اسید خالص و محلول‌های غلیظ آن بسیار خورنده هستند. اسید استیک  امروزه جهت استفاده پژوهشگران بسیار پرکاربرد میباشد و شرکت جهانی سیگما آلدریچ این ماده را در مقادیر وسیع جهت استفاده پژوهشگران آماده نموده است. شرکت دایا اکسیر فروش مواد شیمیایی و آزمایشگاهی به عنوان یکی از نمایندگان سیگما آلدریچ در ایران، در خصوص تامین این ماده به شما اطمینان خاطر را در جهت کیفیت این ماده خواهد داد.جهت تهیه اسید استیک و اطلاعات بیشتر در مورد این ماده میتوانید به سایت شرکت دایا اکسیر فروش مواد شیمیایی آزمایشگاهی مراجعه نمایید. شرکت دایا اکسیر انواع مواد شیمیایی آزمایشگاهی از گرید های مختلف با وزن های مولکولی مختلف از برندهای معروف و بین المللی مانند برند معتبر سیگما آلدریچ را به شما عرضه مینماید. شرکت دایا اکسیر با تجربه چندین ساله خود به عنوان یک مرکز قابل اعتماد در زمینه های مختلف تحقیقاتی و آزمایشگاهی مطرح می باشد و مواد آزمایشگاهی سیگما آلدریچ را در اختیار اساتید دانشگاه ، دانشجویان ، محققین و صنایع مختلف در سراسر ایران میگذارد.

استیک اسید یکی از ساده‌ترین کربکسیلیک اسیدها است. این اسید یک معرف شیمیایی مهم بوده و یک ماده شیمیایی صنعتی مورد استفاده در تولید مواد زیر است: پلی اتیلن ترفتالات که به صورت عمده در بطری‌های نوشابه استفاده می‌شود؛ سلولوز استات که به‌طور عمده در فیلم عکاسی استفاده می‌شود؛ پلی وینیل استات برای چسب چوب به علاوه فایبرها و فابریک‌های مصنوعی. در خانه، استیک اسید رقیق برای بازکردن لوله‌ها استفاده می‌شود. در صنعت غذا، استیک اسید تحت کد افزودنی E260 به عنوان تنظیم اسیدیت و به عنوان چاشنی استفاده می‌شود.

تاریخچه اسید استیک

قدمت سرکه عمری به اندازه تمدن و حتی بیشتر از آن را دارد. استیک ‌اسیدهای باکتری ‌زا در همه جای دنیا هستند. استفاده از استیک اسید (اتانوییک اسید) به گذشته دور بر می گردد. در قرن سوم قبل از میلاد، یک فیلسوف یونانی تشریح کرد که سرکه چگونه بر روی فلزات اثر می گذارد تا از واکنش آن‌ ها رنگدانه‌ های مورد استفاده در کارهای هنری تولید شوند که می‌ توان به سرب سفید (کربنات سرب) و زنگار مس اشاره کرد.

در گذشته، اسید استیک منجمد از تقطیر خشک استات ‌های فلزی تهیه می ‌شد که نظریه ای بیان شد و نوع منجمد حاصل از این روش را با سرکه مقایسه کرد. وجود آب در سرکه بر ویژگی ‌های استیک اسید تاثیر زیادی داشت که شیمیدان ها تا قرن‌ ها بر این باور بودند که اسید استیک منجمد و اسیدی که در سرکه یافت می ‌شود دو ماده مختلف هستند. پیر آدت شیمیدان فرانسوی ثابت کرد که این دو در حقیقت یکی هستند.

در قرن هشتم، جابربن حیان توسط فرآیند تقطیر، استیک اسید را از سرکه جدا کرد. در سال ۱۸۴۷، هرمان کولب شیمیدان آلمانی برای اولین بار از طریق مواد معدنی توانست استیک اسید تولید کند.

تولید اسید استیک

به دو روش مصنوعی و طبیعی (از طریق تخمیر باکتری)، تولید می شود. تولید اسید استیک به روش معدنی برای اولین بار توسط یک شیمیدان آلمانی به نام هرمان کولب در سال ۱۸۴۷، انجام گرفت. لازم به ذکر است مسیر بیولوژیکی تولید اسید استیک فقط حدود ۱۰ درصد بوده و به دلیل لزوم قوانین صنعت غذایی بر منشا بیولوژیکی این ماده می باشد.

روش های صنعتی اصلی تولید اسید استیک به روش های زیر می باشد:

  • کربونیلاسیون متانول
  • اکسیداسیون استالدئید
  • اکسیداسیون اتیلن

تولید اسید استیک به روش طبیعی

به طور طبیعی از فرآیند تخمیر بعضی میوه ها و مواد غذایی فاسد شده به وجود می آید. از فرآیند تخمیر مواد غذایی دارای نشاسته و قند، سرکه تولید می شود و الکل ها از باکتری مخمر سرکه تولید می شوند.

با توجه به اکسیژن کافی، باکتری های آن می توانند از انواع مواد غذایی الکلی سرکه تولید کنند. خوراکی هایی که معمولا استفاده می شوند شامل سرو سیب، شراب و غلات تخمیر شده، مالت، برنج یا سیب زمینی می باشند.

باکتری های بی هوازی می توانند قندها را بدون ایجاد اتانول به عنوان واسطه به طور مستقیم به استیک اسید تبدیل کنند. در واقع این باکتری ها می توانند استیک اسید با کارایی بیشتری نسبت به اکسید کننده های اتانول مانند استوباکتر تولید کنند.

کاربرد اسید استیک

استیک اسید، یک ماده شیمیایی بسیار مهم است و به صورت صنعتی و خوراکی در بسیاری از کاربری های صنعتی، داروسازی، غذایی و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال در زنبورداری هم به کار می رود. از صنایع مصرف کننده این محصول می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کاربرد نوع بهداشتی در صنعت پزشکی
  • صنعت داروسازی
  • کشاورزی
  • زنبورداری
  • تولید چسب
  • صنایع نساجی
  • تولید نفت
  • تولید پت (PET)
  • تولید ترکیبات شیمیایی
  • کاربرد خانگی اسید استیک خوراکی
  • صنایع غذایی
  • صنعت رنگرزی
  • رفع زنگ زدگی و رسوب زدایی
  • به عنوان حلال در صنایع مختلف
  • در ساخت فیلم ها و منسوجات عکاسی
  • برای ساخت چسب چوب، محصولات ساختمانی چوب، درزگیر
  • به عنوان یک حلال برای تبلور مجدد خالص سازی ترکیبات آلی مانند رنگ و لاک
  • در تولید تجاری کافور مصنوعی
  • برای تخمین مواد قلیایی ضعیف مانند آمیدهای آلی
  • برای فرآیند چاپ
  • محصولات ضد یخ
  • تصفیه آب
  • استفاده در جوهر، رنگرزی و عطر

ایمنی اسید استیک

اسید استیک غلیظ خورنده‌است و در نتیجه باید با احتیاط با آن کار کرد، زیرا باعث سوختگی، آسیب‌های دائم چشمی و سوزش اعضای دارای مایعات مخاطی می‌شود. این تاول‌ها و آبله‌ها ممکن است تا چند ساعت پس از در معرض قرار گرفتن پدیدار نشوند. به هنگام کار کردن با این ترکیب‌ها باید از دستکش‌های مقاوم از جنس پلاستیک نیتریل استفاده کرد چراکه استفاده از دستکش‌های لاتکس از ایمنی لازم برخوردار نیست. اسید استیک غلیظ در شرایط آزمایشگاهی به سختی مشتعل می‌شود.[۱۲] با بالا رفتن دما از مرز ۳۹ درجه سانتی‌گراد، ریسک تبدیل شدن آن به یک ماده منفجره در مجاورت هوا افزایش می‌یابد. (حد انفجار: ۴/۵ درصد تا ۱۶ درصد).

خطر محلول‌های اسید استیک به میزان غلظت آن بستگی دارد. محلول‌هایی که اسید استیک آن‌ها بیش از ۲۵ درصد است، به خاطر بوی زننده و بخار خورنده آن‌ها در هود بخار نگهداری می‌شود. اسید استیک رقیق به شکل سرکه بی‌ضرر است. با این حال وارد کردن محلول‌های قویتر در آن، برای انسان و حیوانات ضرر دارد. این محلول به سیستم گوارش آسیب زده و تغییری مهلک را در خاصیت اسیدی خون ایجاد می‌کند.

به دلیل عدم تطبیق آن، پیشنهاد می‌شود که اسید استیک را از اسید کرومیک و اتیلن گلایکول و اسید نیتریک و اسید پرکلریک و پرمنگنات‌ها و پر اکسیدها و هیدروکسیل‌ها دور نگه دارید.

ارتباط با دایا اکسیر مرکز فروش مواد شیمیایی در تهران

شما میتوانید جهت استعلام قیمت مواد شیمیایی با کارشناسان شرکت دایا اکسیر تماس حاصل بفرمایید. همچنین این شرکت نمایندگی سیگما آلدریچ در ایران میباشد که از طریق فروشگاه اینترنتی مواد شیمیایی امکان خرید محصولات سیگما آلدریچ با قیمت های مناسب فراهم گردیده است.

شماره تماس فروش مواد شیمیایی:

شماره تماس ۲۲۳۲۷۰۴۳-۰۲۱

تلگرام، واتساپ و پیامک ۰۹۰۱۷۷۷۷۰۲۳

کارشناسان ما سریعا پاسخگو میباشند.

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

فرهنگی

اخبار سیاسی